Doufám, že vám sluníčkové počasí, které už klepe na dveře, dělá tolik radosti jako mě! Zimní atmosféra v kombinaci s aktuální situací byla pěkně smutná. Nevěřím, že už je to rok, co jsme střídavě zavření doma. Tolik času, co s ním?
Učit se nové věci.
Nikdy mě to do kuchyně moc netáhlo a vybudovat si pozitivní vztah k vaření bylo těžké. Že je to zábava a že nevadí, když něco pokazím mi ukázal až můj muž. Nakonec se příprava jídla stala naší oblíbenou činností, jak trávit čas spolu. O víkendech si kuchtíme boží brunche a zkoušíme nové recepty. Já v kuchyni už ≠ výjimečný úkaz. Co se týče vaření, stavím si dobrý základ, ale pečení? Začala jsem s ním teprve nedávno.
Nesmírně se mi už stýskalo po kafíčku s dortíkem, na které jsem sedávala v kavárnách, tak jsem se rozhodla si takovou chvilku odpočinku uspořádat doma. Dala jsem se do řeči s mojí novou kamarádkou ze školy, která pečení miluje a nechala jsem si poradit pár receptů. Vybrala jsem mrkváč, šla po hlavě do nové výzvy a výsledek byl boží.
Je jednoduchý a patří do něj běžné věci, které bez problému seženete. Pekla jsem ho už několikrát a chci předat recept dál. Budete ho taky milovat!
Na korpus potřebujete:
450 g nastrouhané mrkve
280 g celozrnné žitné mouky
300 g cukru (pokud byste chtěli, můžete použít třtinový)
220 ml rostlinného oleje
4 vejce
1 vanilkový cukr
2 čajové lžičky prášku do pečiva
2 čajové lžičky jedlé sody
2 čajové lžičiky skořice
1 špetka soli
Na krém:
500 g tvarohu (pokojová teplota)
šťáva z půlky limetky
2,5 lžíce moučkového cukru
2 lžíce másla
Dort jsem pekla ve obdelníkové formě (29x14x7), ale i klasické kulaté. Záleží jakou máte doma vy.
Postup:
Očistím a najemno nastrouhám mrkev. V jedné míse smíchám vejce, cukr a olej v tekutou směs. V další míse mám smíchanou celozrnnou mouku, vanilkový cukr, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto sypkou směs pak přisypávám do tekuté, dokud nevytvoří jednotnou hmotu. Poté vmíchám nastrouhanou mrkev.
Dávám předehřát troubu na 180°. Mezitím si formu vymažu máslem a vysypu celozrnnou moukou. Vyliju do formy směs a dám péct na zhruba 1 hodinu a 10 min. Nezapomeňte ke konci pečení zkontrolovat špejlí, jestli je korpus uprostřed hotový.
Zatímco se trouba stará o pečení korpusu, připravuji krém. Do mísy si připravím dva tvarohy. Měly by mít pokojovou teplotu. Rozehřeju máslo, nechám ho chvíli vychladnout a poté ho vmíchám ještě se šťávou z limetky a moučkovým cukrem do tvarohu. Krém dám do lednice.
Hotový korpus vytáhnu z trouby. Když je vychladnutý, rozříznu ho na tři části, které promažu krémem.
(Když jsem dort peču v klasické kulaté formě, seříznu vrch a korpus otočím, aby spodní rovná část byla nahoře. Pak jsem jej rozříznu na tři části a promažu krémem. Krémem potírám i horní patro. To můžete ozdobit například drcenými vlašskými ořechy.)
Dort je hotov a přeji dobrou chuť! Dejte mi vědět, jak se vám povedl. M.